Приміщень під ресторан без вентиляції не обійдеться. Вентиляція – це, мабуть, третє, про що думає відвідувач ресторану після якості страв та інтер’єру закладу. При правильно підібраній та змонтованій системі вентиляції у ресторані відчувається комфорт і люди із задоволенням там перебувають. Для комфортного перебування в робочій зоні та в залі ресторану необхідна кратність вентиляції від 5 до 11 залежно від того, чи задовольняється норма 60 м3/ на людину, курять у приміщенні чи ні, і від того, наскільки сильні інші джерела запахів.
Проектування та монтаж вентиляції у ресторані
В основному всі підприємства харчування складаються із двох типів функціональних приміщень:
1. Приміщення для обслуговування відвідувачів.
2. Приміщення для роботи кухарів та приготування страв.
Якщо про кратність вентиляції в залах відвідувачів вже сказано (5 -11 крат), то в кухні інтенсивність витяжної вентиляції визначається за розміром витяжної парасольки, що знаходиться над плитою, а також за рекомендованими кратностями повітрообміну в приміщеннях залежно від їх призначення:
Приміщення | Кратність припливу/Кратність витяжки |
Вестибюль | 2/- |
Цехи: доготівельний, холодний, м’ясний, птахогольовий, рибний, зелені, овочів | 3/4 |
Приміщення завідувача | 2/- |
Мийна | 4/6 |
Приміщення різання хліба, підготовки морозива, сервізне, підсобне | 1/1 |
Приміщення для борошняних та кондит. вид. | 1/2 |
Кабінет директора, контора, каса, кімнати офіціантів, персоналу, комірника | 1/1 |
Комора сухих продуктів, інвентарю, пива, вино-вод. вид. | -/1 |
Кладова овочів, солінь, тари | -/2 |
Курець | -/10 |
Вентиляция некоторых помещений должна быть независимой, запахи не должны взаимопроникать. Для зала ресторана приток воздуха должен превышать вытяжку, в другой же (санузел, зал для курящих, кухня) вытяжка должна превышать приток.
В случае, если мощности электричества недостаточно для прогрева приточного воздуха с -22 °С до +20°С, (если к примеру ресторан находится в центре города или лимит таков какой есть….) необходимо установить теплообменник- рекуператор. Он позволит сэкономить до 80% электроэнергии.
Проверенные решения вентиляции в ресторане:
1. Установка отдельно системы приточно-вытяжной вентиляции и системы кондиционирования помещения – возможно это будут кассетные или настенные сплит-системы.
2. Установка приточно-вытяжной вентиляции вместе с канальной сплит-системой. Сплит-система будет охлаждать внутренний воздух и добавлять свежий воздух с улицы.
3. Установка центрального кондиционера. Он включит в себя все вышеперечисленные модули для комплексной обработки воздуха.
Если же ресторан и кафе размещается под зданием офисов, жилым помещением, или любым другим обитаемым местом, Вам стоит предусмотреть отвод вытяжного воздуха выше уровня кровли этого самого жилого дома во избежание конфликтов с санстанцией.
На фотографіях показано, як дизайнерами спільно з інженерами було продумано монтаж повітроводів у залах відвідувачів.
![]() Як перетворити повітропровід в шедевр. |
![]() Повітропровід з прокладкою “у відкриту” теж може непогано виглядати |
![]() Повітропровід пофарбований у колір інтер’єру |
Монтуємо вентиляції будь-якої складності в ресторані, складі чи котеджі. Встановлюємо припливно-витяжну вентиляцію, канальні спліт-системи та різні варіанти кондиціонерів. Замовте консультацію або зателефонуйте за тел.