Розглянемо, не заглиблюючись у цифри, як була спроектована та змонтована система вентиляції та кондиціонування у невеликому кафе – піцерії у центрі Києва. Замовник узяв у тривалу оренду невелике приміщення, загальною площею близько 80 м2 під невеликий затишний заклад, у якому планує готувати піцу або страви східної кухні. Завдання полягало в наступному, щоб забезпечити комфортні умови перебування людей у закладі та спроектувати систему вентиляції та кондиціювання, що потрібні відповідно до будівельних норм.
Що потрібно від замовника для початку процесу проектування та монтажу інженерних систем
Які вихідні дані взяли за основу?
За основу взято кількість відвідувачів близько 15 осіб та 4-5 осіб персоналу. Також замовник зіткнувся з тим, що в цьому приміщенні дуже невеликий запас електричної потужності, яку можна віддати системам кондиціювання та вентиляції. Також зазвичай потрібно було втиснутися до якогось бюджету, але виконати у своїй розумно спроектовану систему, що є не бутафорією, а що приносить користь. Також було озвучено побажання зробити повітропроводи, що проходять приміщенням максимально компактними і не занижувати стелю.
З тією метою, щоб забезпечити ці вимоги, виконати систему опалення досить швидко і вкластися в необхідний бюджет, ми пішли на деякі компроміси, проте зробили систему, що ефективно працювала. Для кондиціювання до зали з відвідувачами запропоновано 2 касетні кондиціонери, які дозволили, на відміну від настінних кондиціонерів, комфортно роздати повітря та не зіпсувати інтер’єр закладу.
Система вентиляції була спроектована виходячи з розрахунку 40 м3/год на одного відвідувача та 60 м3/год на одного співробітника. У цьому є якийсь несуттєвий відступ від будівельних норм, але із замовником узгодили, він на це пішов через об’єктивні обмеження.
Система вентиляції виконана з окремих компонентів і є набірною системою. Її ми доукомплектували рекуператором тепла, щоб знизити споживану калорифером електричну потужність у зимовий період. Такжі допроектували 2 витяжні системи вентиляції від парасольок, розташованих над жарочними шафами та плитами. Третя витяжна система вентиляції призначена для видалення повітря із санвузлів. При проектуванні витяжних систем із зони кухні – від шафи та плити (це дві витяжні системи з канальними вентиляторами загальною продуктивністю 2000 м3/год). Ми із замовником дійшли згоди, що підемо на свідомий компроміс – не компенсуватимемо витяжне повітря від цих парасольок припливним повітрям, припускаючи, що режим роботи цих шаф буде тимчасовим і замовник готовий до невеликих незручностей, щоб уміститися в необхідний бюджет, але при цьому мати працюючі системи, хай і з деякими застереженнями.
На даний момент система показала себе тільки з позитивного боку. Її принципову схему можна побачити на фото.
А за наявності питань, дзвоніть нам! Ми розповімо дедалі детальніше.
Виконуємо повний комплекс робіт з вентиляції, кондиціювання, опалення та водопостачання у Києві та області. Замовте консультацію або зателефонуйте
за тел. (044) 221-93-35, (067) 939-29-29.