Рекуператор у ресторані: припливно-витяжна вентиляція з рекуперацією

Для власника будь-якого виробничого, офісного приміщення чи ресторану найголовнішим питанням завжди є максимальна продуктивність роботи та мінімальні витрати на підтримку цієї роботи.

Чи можна використовувати рекуператор у вентиляції ресторану?

Одним із вагомих питань економії є скорочення витрат на підігрів припливного повітря у вентиляційних системах. Тому зараз дуже популярним та ефективним засобом економії є використання рекуператорів у припливно-витяжних системах вентиляції .

Роторний рекуператор у вентиляції

Роторний рекуператор

Рекуператор у системі вентиляції

Гліколевий рекуператор

   

Рекуператор – це вентиляційне обладнання, яке передає теплову енергію від витяжного повітря до припливного, заощаджуючи до 80% ресурсів на нагрівання повітря. Але потрібно пам’ятати, що рекуператор – недешеве обладнання, вентиляція рекуператором потребує правильної експлуатації, підбору та монтажу. Виявляється, до типу приміщень, які обслуговує система з рекуператором, є ряд вимог. Що ж відрізняє типові приміщення від приміщень ресторанів? Спробуємо відповісти.

У будь-якому приміщенні, пов’язаному із громадським харчуванням, є як мінімум кухня та зал для гостей. Зал для гостей нічим не відрізняється від звичайного офісу та в ньому можуть бути використані рекуператори будь-якого типу. А, ось, у кухні активно виділяється жир та інші домішки, які потрапляють у повітря та витяжну вентиляцію. Цей жир легко засмічить рекуператор за кілька тижнів, і його не можна буде використовувати.
Отже, на кухні ми маємо інтенсивну витяжку (зазвичай від парасольок над плитами) гарячого повітря, теплоту якого дуже вигідно використовувати для рекуперації.
Однак тут потрібен особливий підхід.

По-перше – для кухні рекомендується використовувати тільки пластинчасті та гліколеві рекуператори, роторний не зовсім підходить у даному випадку, тому що це не так. засмічиться він швидше.витяжна система на кухні ресторану

Во-вторых – установка хороших жироулавливателей на каждом вытяжном зонте и регулярная их очистка. Установка фильтра перед рекуператором и его регулярная замена.

В-третьих – соотношение приточного и вытяжного воздуха – 1 к 2 или 1 к 1,5. При соблюдении этих правил можно добиться очень высокой эффективности утилизации тепла кухни и, в некоторых случаях отказаться от нагрева приточного воздуха.
Конечно, начальные затраты на оборудование и постоянная замена фильтров будут стоить денег. Но, все это с лихвой компенсируется в будущем. Система с водяным нагревателем является ближайшим конкурентом рекуперации, и затраты на ее работу приблизительно в 2 раза выше. Электронагрев, учитывая рост цен на электроэнергию, скоро может стать непозволительной роскошью, если вентиляция достаточно интенсивна.
Таким чином, використовувати рекуперацію в ресторанах і кухнях просто необхідно так само, як у будь-якому виробництві з джерелами безкоштовного тепла (як повітря над кухонною плитою). Потрібно лише правильно спроектувати та налагодити систему.

За матеріалами форуму www.aircon.ru


Замовити проект та монтаж вентиляційної системи Ви можете у нас – телефонуйте зараз! т. 044 – 221-9335.